Of je nu werkt bij je droombaan of een tijdelijke bijbaan, ontslagen worden is nooit prettig. Als werknemer zul je onverwachts op de stoep staan zonder inkomen. Om mogelijke financiële problemen te voorkomen, heeft de overheid enkele verplichtingen gesteld rondom het ontslag.
Zo heeft de betreffende werknemer onder meer in veel gevallen recht op transitievergoeding. Deze vergoeding zal gelden als een werknemer ontslagen wordt of het contract van een werknemer niet verlengd wordt. Wat de transitievergoeding precies inhoudt en hoe hoog dit bedrag zal zijn, zal in dit artikel duidelijk worden.
Heb ik recht op de vergoeding?
Een geldbedrag ontvangen is altijd prettig. Zeker als je onverwachts zonder werk komt te zitten, kan deze vergoeding essentieel zijn. Echter zal je enkel recht hebben op deze vergoeding als je meer dan 12 uur per week werkt, minimaal 18 jaar bent en ontslagen wordt.
Indien je als werknemer zelf ontslag neemt, zul je uiteraard geen recht hebben op deze vergoeding. Helaas zal er bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en bij een faillissement ook geen sprake zijn van een transitievergoeding.
Hoe hoog is het bedrag?
De hoogte van de vergoeding hangt vrijwel volledig af van het salaris van de betreffende werknemer en het aantal dienstjaren. Hierbij geldt dat de werknemer voor ieder dienstjaar 1/3 van het maandsalaris zal ontvangen. Het maximum van de transitievergoeding is voor het jaar 2021 €84.000 euro.
Echter is het mogelijk om te onderhandelen over de transitievergoeding als er een ontslag met wederzijdse goedkeuring heeft plaatsgevonden. Bij dit ontslag zijn beide partijen overeengekomen en akkoord gegaan met het ontslag. Het is mogelijk dat er bij dit ontslag geen doorslaggevende reden is voor het ontslag, waardoor het mogelijk is een hoger bedrag te ontvangen. De werkgever in deze situatie afhankelijk van jouw handtekening onder de beëindigingsovereenkomst.